Lake MX237 Endurance Test!

Lake MX237 Endurance Camo

Afgelopen week ben ik in Oostenrijk geweest om onder andere aan aantal producten te gaan testen. Een van die producten was de Lake MX237 Endurance fietsschoenen. Het was het eerste paar in NL wat Lake aan mij gaf om ze gelijk te proberen. Bedankt Lake! Bij de eerste Facebook post van deze schoenen was het duidelijk dat de meningen over de camouflage print verdeeld zijn. Echter had ik zelf ook mijn twijfels of ik dit nou wel mooi vindt. Maar gelukkig komt de schoen in meerdere kleuren op de markt.

Eerste indruk van de schoen is erg goed, hij ziet er stevig uit en is mooi afgewerkt. De schoen heeft een soort van ruw materiaal op de meest kwetsbare plekken van de schoen. Hiermee voorkom je schade en is het een stootvaste schoen. De zool is full carbon dus buigt geen millimeter. Het sluitsysteem bestaat uit twee Boa’s die zowel losser als vaster gedraaid kunnen worden. Daarmee pak je de voet lekker stevig in.

Op de fiets er mee!
Nog steeds wennen aan het uiterlijk omdat ik normaal met wit gesoigneerde schoenen rond rijdt maar dat gaat vanzelf wennen. Ik steel in ieder geval de show bij mijn mede mountainbikers en bij menig voorbijganger. Wellicht is de combinatie met de sokken ook wel heel fout.

Eerste wat opvalt is dat de lip van de schoen een beetje drukt op de bovenkant van mijn voet. Daarnaast is de zool erg stijf is wat goed voelt bij de eerste beklimming. Ik merk alleen wel dat ze wat zwaarder zijn dan mijn huidige schoenen. Na een ruime 18km klimmen belandt ik op een rode skipiste. Ik weet niet of je wel eens tegen een rode piste heb op gefietst? Maar ik kan je vertellen dat gaat niet lukken. Dus de eerste loop ervaring met de schoenen werden een feit. Met de stijve zool voel je gelijk dat je in het nadeel bent omdat deze niet meebuigt. Dus het loopt niet erg comfortabel en de kuiten komen lekker op spanning te staan. De piste was bezaaid met losliggende stenen en sneeuw. Dus hier en daar gleed ik ook wel eens weg. Ik kan niet met zekerheid zeggen of dat ligt aan de helling of aan het profiel van de schoen. Ik vermoed het eerste. Na een paar stappen in de sneeuw voel ik dat ik natte voeten krijg op de plaats van het ventilatie gat. Dus dat was niet erg prettig. Terwijl ik me de voordelen van ventilatie gaten ook wel voor kan stellen. Ondertussen zit ik al een halve dag op de fiets en heb geen last meer van de lip. Dat is een groot voordeel van leren schoenen.  En de voetjes zijn weer opgedroogd (waarschijnlijk ook door het ventilatie gat).
Na alle sneeuw, modder en stenen hebben de schoenen een stoere look gekregen. Het is dus geen must om ze schoon te maken na de rit. De pasvorm is ook super voor mijn brede voeten en voel eigenlijk niet eens dat ik ze aan heb. Met de afdaling voel ik een stabiele schoen waarmee je veel controle heb over de fiets. We hebben de Wiesentrail afgedaald richting Zell am Ziller. Mooie downhill met alle aspecten er in verwerkt. Leuke drops vanaf de northshore’s en af een toe een lekker flowy stuk. Bij dit soort terrein merk je dat de verstevigde stukken van de schoen echt een meerwaarde zijn. Het is dus geen probleem om af en toe een steen te schoppen.

De eerste testdag was dus een groot succes, over het algemeen denk ik dat het een zeer geschikte schoen is voor veel omstandigheden. We hebben veel diverse omstandigheden kunnen testen op 1 dag en dat geeft een goede indruk.

De daarna volgende testdag merkte ik gelijk bij de instap dat de schoenen al zijn in gefietst en dat komt de pasvorm ten goede. Het weer was goed en ik reed dus zonder overschoenen. De planning was om naar de krimmler wasserfälle te gaan. De klim was niet zo technisch en er kon hoog tempo omhoog worden gereden. De schoenen gedragen zich prima. Na de beklimming hebben we een zeer pittige singeltrack naar beneden gereden waar er een aantal meters lopend overbrugd moest worden. De schoen had goed grip en loopt naar benden comfortabeler als naar boven. Eenmaal beneden konden we over de Gerlos Pas weer naar boven fietsen.

Ik ben zeer te spreken over de schoen en ik denk dat veel mountainbikers hier goed mee uit de voeten kunnen. Het is een duurzame schoen met veel voordelen.

Conclusie:

Pluspunten
+ Stijve zool
+ Slijtvaste afwerking, met name de stoot stukken
+ Comfortabele brede pasvorm
+ Boa Sluiting die losser en vaster kan
+ Echt leer

Minpunten
- Open zool
- De zool is er stijf voor loopstukken berg op
- De schoen moet worden ingereden

 


Reacties

Note: HTML is not translated!