Bikefitting (Fietsmeting)

Comfort is snelheid. Zit jij goed op je fiets?

Bikeshoe4u houdt zich naast fietsschoenen ook bezig met het uitvoeren van fietsmetingen. Wat van groot belang is bij het optimaliseren van de fietsschoenen zijn de schoenplaatjes. En zo zijn we gestart met bikefitten. Door de schoenplaatjes goed af te stellen kwam er vaak de vraag hoe is nu de rest van mijn fietshouding? En dat heeft er voor gezorgd dat we naast de schoenen ons ook zijn gaan specialiseren in de kunst van het bikefitten.
Een goede fietshouding begint bij de schoenen!

Wat kan je verwachten?
Allereerst zal er een intakegesprek plaatsvinden om zo de huidige situatie in kaart te brengen en de motivatie voor een bikefit te bespreken. Aan de hand daarvan kunnen we gaan kijken of de doelen haalbaar zijn door middel van een bikefit. Een belangrijk onderdeel daarvan is het bespreken van eventuele blessures. Waar komen de blessures vandaan en hebben ze met de fietshouding te maken? Als het onduidelijk is of de klacht fiets gerelateerd is dan hebben we de mogelijk om de klant direct door te verwijzen voor een vrijblijvende afspraak bij de fysiotherapeuten van STTC, o.a. gevestigd in Nijkerk. Zodra de klacht fiets gerelateerd is, gaan we het probleem proberen te verhelpen door de fietshouding aan te passen.
Bij elke bikefit worden dezelfde stappen doorlopen om tot de beste houding te komen voor elke rijder. Hieronder zullen we de stappen in het kort doornemen:

Stap 1. Intake
Bij de intake bespreken we de motivatie en blessures en er zo zeker van te zijn waar op te letten bij de meting.
Pijn hoort bij het fietsen, of was dat nou plezier?

Stap 2. Voetanalyse
De fietshouding begint bij de schoenen, daarom beginnen we met een voetanalyse. We meten de voeten om daarbij de juiste schoen te vinden. Dit wordt vaak onderschat omdat heel veel voetklachten hebben te maken met het feit dat er niet voor de juiste schoen is gekozen. De voeten/voetstand zijn cruciaal voor het perfect uitlijnen van de knieën, vandaar dat deze informatie erg belangrijk is.
Aan de hand van de voet wordt de schoenplaat positie bepaald.

Stap 3. Korte Zijaanzicht analyse.
Tijdens een korte zijaanzicht analyse wordt er gekeken of er opvallende punten naar voren komen ten opzichte van de houding. Zodra deze zich voordoen zullen wij deze aanpassen om hier vervolgens na de vooraanzicht- en achteraanzichtanalyse op terug te komen.
Het is mogelijk dat een renner bijvoorbeeld ruim 5 cm te laag op zijn fiets zit. Dit wordt dan aangepast en tijdens stap 6 nogmaals gecontroleerd.
Kort maar krachtig, dat is het idee.


Stap 4. Vooraanzicht analyse (uitlijnen van knieën)
Tijdens stap 4 bekijken we het vooraanzicht van de fietser. Hoe staan de knieën boven de pedalen? Dit is een zeer belangrijk stap waardoor vele knie klachten kunnen worden verholpen en de trap efficiëntie wordt verhoogd. Dit doen wij door middel van het afstellen en aanpassen van de schoenplaten.
Stel je voor: een gemiddelde fietstocht bestaat uit 20000 omwentelingen en elke omwenteling heeft de knie een lichte afwijking naar buiten. Hoeveel kracht gaat er verloren, en wat is de kans op blessures?
Het is echter niet mogelijk om elke fietser keurig recht op de laser lijn te krijgen, maar er zal ongetwijfeld een merkbare verbetering ontstaan. Dit is de reden dat wij veel aandacht besteden aan de voor zicht analyse.
Alles begint bij de schoenen.

Stap 5. Achteraanzicht analyse
Tijdens de achteraanzicht analyse controleren wij nogmaals de positie van de voeten die we in de vorige stap uitvoerig geanalyseerd hebben.
Bij het achteraanzicht wordt er  voornamelijk gekeken naar de bekken en de onderrug. Mocht er een been lengte verschil zijn dan zal dat hier worden geconstateerd, dit zal echter altijd bevestigd moeten worden door een specialist. Tevens wordt het gebruik van een goed zadel bekeken, het is mogelijk om een zadel mee te nemen om te testen.
Een zadel moet je testen.


Stap 6. Zijaanzicht analyse
Nadat we het voor- en achteraanzicht hebben geoptimaliseerd gaan we terug naar het zijaanzicht. Hier wordt gekeken naar de hoogte en de voor/achter positie van het zadel. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de benen goed hun kracht kunnen overbrengen en zorgt ervoor dat de knieën niet verkeerd belast worden. Het kantelen van het zadel wordt hier uiteraard ook in meegenomen.
Bij het verplaatsen van de schoenplaat, zal het zadel ook moeten verplaatsen.


Stap 7. Stuur aanpassen
Bij stap 7 gaan we ervoor zorgen dat het stuur wordt afgestemd op de rijder. Dat wil zeggen dat we kijken naar de gradenhoek en de lengte van de stuurpen. We kijken naar de rotatie en de breedte van het stuur. En de tot slot kijken we naar de positie van de shifters. Deze stap is in het kort beschreven maar eist veel aandacht omdat het instellen van stuur gepaard gaat met veel voorkomende klachten. De stuurpen lengte heeft veel invloed op het rijgedrag van de fiets. En daarnaast is het zo dat een stuurpen vaak standaard gemonteerd zit. En mijn ervaring is dat niet iedereen dezelfde arm lengte heeft terwijl ze wel dezelfde frame maat hebben.
Hoe dieper je zit op een racefiets hoe harder je gaat?


Stap 8. Maten noteren van de fiets en rapporteren
Tot slot worden alle maten opgenomen van de fiets en de aanpassingen genoteerd in het rapport. Dit rapport zal via de mail verstuurd worden, Hierdoor hoeft u een bikefit niet voor de tweede keer te doen zodra u bijvoorbeeld een nieuwe fiets heeft gekocht. Alle nodige informatie heeft u in eigen bezit.
Meten is weten.

sgfhj

Tarieven bikefit bij Bikeshoe4u

Afstellen schoenenplaatjes op de fiets     (+/- 30 min.)
(voor/achter positie, rotatie, varus/valgus) 
35,-

Complete Bikefit                                         (+/- 2-3 uur)
Stap 1 T/M 8 (zie hierboven)
195,- 

Voetmeting                                                 (+/- 30 min.)
(vervalt bij aankoop van schoenen)
35,-

Aanvullende informatie
Wilt u nog meer weten over onze bikefit dan kan je altijd contact met ons opnemen. U bent ten allen tijde welkom in de winkel of neem contact op via de mail of telefonisch. Wij zijn (op afspraak) beschikbaar voor een bikefit op de volgende momenten:


OPENINGSTIJDEN VANAF 1 januari 2019
LET OP! De onderstaande openingstijden kunnen afwijken i.v.m. feestdagen en evenementen. 

Bekijk hier de up-to-date openingstijden

MAANDAG09:00 - 12:00 OP AFSPRAAK 12:00 - 17:00 WINKEL OPEN17:00 - 23:00 OP AFSPRAAK
DINSDAG09:00 - 12:00 OP AFSPRAAK 
12:00 - 17:00 WINKEL OPEN
17:00 - 23:00 OP AFSPRAAK
WOENSDAG09:00 - 12:00 OP AFSPRAAK 
12:00 - 17:00 WINKEL OPEN
17:00 - 23:00 OP AFSPRAAK
DONDERDAG09:00 - 12:00 OP AFSPRAAK 
12:00 - 17:00 WINKEL OPEN
17:00 - 23:00 OP AFSPRAAK
VRIJDAG09:00 - 17:00  WINKEL OPEN
17:00 - 23:00 OP AFSPRAAK
ZATERDAG09:00 - 13:00 WINKEL OPEN13:00 - 18:00 OP AFSPRAAK
ZONDAGGESLOTEN